8 november 2012

Lachen

PvdA-principaal Hans Spekman, een man met het uiterlijk van een verlopen docent maatschappijleer die sinds 1972 geen moeite heeft gedaan om zijn kledingkast te actualiseren, heeft samen met oud-Greenpeace-activist Diederik Samsom een briljant spel gespeeld. Breed lachend is Mark Rutte met open ogen in de val gelopen die beide socialisten hadden opengezet. Nog dronken van zijn overwinningsroes is Rutte met zijn belangrijkste rivaal om de tafel gaan zitten en heeft vlot en pragmatisch zaken gedaan. PvdA-sidekick Wouter Bos heeft als gepokt en gemazeld consultant letterlijk de speelkaarten op tafel gelegd: kies maar heren. Jij krijgt dit, dan krijg ik dat.
Voor de gelegenheid had Samsom zich een vlot-zakelijk uiterlijk aangemeten. Hij heeft een handvol goede shirts en soepele zijden dassen gehaald bij Oger. Zijn getailleerde pak droeg hij of nooit anders gedaan had. Rutte, die zich over zijn geaardheid nog altijd in nevelen hult, viel als een blok voor de charmes van zijn goed gebouwde kale opponent. En dus verkwanselde hij vlak na zijn verkiezingszege alles waarvan hij vooraf had beloofd er aan te zullen vasthouden. De beste maatjes presenteerden hun resultaat als de aankondiging van een verloving, met als hoogtepunt het nogal homo-erotisch getinte optreden bij Pauw & Witteman.
Daarna trok Samsom zich slim terug in de Kamerbanken. Zijn belangrijkste interne PvdA-rivaal mag samen met Rutte de komende jaren de omstreden plannen in concreet beleid omzetten. Zo vormt ook de gewaardeerde Lodewijk Asscher geen bedreiging meer voor Diederik. Na zijn ministerschap kan die gewoon doorschuiven naar het bedrijfsleven. Rutte ziet ondertussen zijn verkiezingswinst in ijltempo verdampen. In de jongste peilingen is zijn aanhang gehalveerd; de hardwerkende burger voelt zich door de VVD in het pak genaaid. De PvdA is de grootste partij, Samsom heeft gewonnen.
De docent maatschappijleer wrijft het 'nivelleringsfeestje' er nog even in tijdens het PvdA-congres. Na afloop babbelen de salonsocialisten boven een koele Chablis nog wat na over de afgesproken bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking. Toch wel erg zuur voor die arme negertjes in Afrika. Ach, die hebben tegenwoordig ook last van obesitas door te frequent bezoek aan de lokale McDonalds, dus zo erg is dat ook weer niet. En ons kost het gelukkig niks. We blijven lachen.


2 opmerkingen:

  1. Marcel van Dam en Jan Pronk zijn eveneens ongelukkig met dit akkoord. Matiging van inkomensverschillen moet je via de belastingen doen. Alleen, dat is voor VVD echt onverteerbaar. Na het Kunduz-wandelgangen-lenteakkoord lijkt ook dit akkoord geen lang leven beschoren.

    BeantwoordenVerwijderen