10 september 2011

Twee bruiden

Vrijdagmiddag, Amsterdam-Centrum. We zijn net op tijd in de Westerkerk. Meteen als we zitten klinkt trompetmuziek. Achter de vrouwelijke dominee lopen onze twee vriendinnen. Twee bruiden, in roomwitte jurken gehuld. Vrouwelijk, aantrekkelijk, Hollands welvaren. W, de rustige, bedachtzame, verstandige. E, de spontane spring-in-het-veld. Ze zijn een beetje gespannen nog. Na jaren van stilzwijgen hebben ze hun liefde voor elkaar openbaar gemaakt. Ze zijn gevlucht uit hun gemeente in ons dorp aan de Vecht, weg van de rigide uitleg van Gods woord. Weg van de afkeuring, de ontkenning of de pogingen om ze te genezen. Hun geloof was sterk genoeg om uit te wijken naar een andere gemeente. In de Westerkerk vonden ze begrip en ruimte voor hun liefde voor elkaar. De kleine vrouwelijke voorganger verwoordt het prachtig in haar overpeinzing. Ze spreekt van de context van de Bijbel toen en nu, van het doorbreken van starre conventies en van de kracht van de liefde. Er zijn de ringen. Vier roomwitte hooggehakte pumps naast elkaar, als ze knielen voor de zegen. Stralend, zonder een spoor van de aanvankelijke spanning lopen ze hand in hand na de dienst weg. Er is taart en champagne en warm applaus bij het instappen in de zilvergrijze open Audi TT. Een enkele toerist maakt foto's van het tafereel. Blij toeterend rijden ze samen de Rozengracht op, richting het aansluitende feest.
Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. Ik heb zelden meer liefde tussen twee mensen gezien.

6 opmerkingen:

 1. We hebben je stukje met veel plezier gelezen. Bedankt voor deze mooie woorden.
  Hartelijke groet, Bram en Miranda Beuker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig verhaal!
  ik hoop dat het overal in nederland zo mooi kan worden zoals beschhreven staat.
  veel geluk samen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Marc,

  Zoals we al gezegd hebben zijn we ontroerd geraakt van je mooie woorden! Je hebt precies beschreven zoals wij het beleefd hebben.

  De bruiden

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zeg!
  Een prachtig verhaal naar aanleiding van een geweldige dag!

  Groeten van de Kremers

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Mark.

  Als ouders en schoonouders van de 2 bruiden reageren we graag even op jouw blog. Elke dag lezen we het weer en iedere keer passeert die geweldige dienst in de Westerkerk . iedereen die we tegen komen moet luisteren en we zijn al bijna in staat het met droge ogen voor te lezen.onze neiging tot tranen wordt vaak gevoed door luisteraar die we een traantje weg zien pinken.Toen wij deze week in Nordhorn dld. aan het winkelen waren konden we niet nalaten ons briefje te pakken en de verkoopsters daar moesten er aan geloven , met als reaktie : Ich bekomme Huhnerhaut . Marc bedankt afz. 2 trotse ouders

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "Poging om te genezen"..... leven wij in Breukelen nog in de 18e eeuw??? Ik schaam mij voor mijn woonplaats.
  Peter van Lindonk

  BeantwoordenVerwijderen