12 november 2012

Full throttle

Na bijna vier jaar dagelijks gebruik heb ik mijn kleine zwarte Alfa Spider ingewisseld voor een meer praktische auto. Met gepaste tegenzin, dat wel. Niet langer die prachtige neus met zijn kleine koplampjes voor de deur, niet langer dat knusse gevoel bij het rijden met dak dicht en vooral: niet langer genieten van verfrissend open rijden na een pittige werkdag. Maar het moest, want een cabrio met maar twee stoeltjes is echt te klein voor het vervoer van twee dochtertjes van vier en zeven. We hebben daarnaast nog wel de familieauto maar die is vaak weg, samen met een echtgenote met een volle agenda. Bovendien was de Spider dringend toe aan groot en dus kostbaar onderhoud. Een goed moment voor vervanging.  
Ik ben besmet met het Alfa Romeo-virus en dus kwam een ander merk niet ter sprake. Ik ken de reputatie van Italiaanse automobielen en inderdaad, er zijn ongetwijfeld betrouwbaarder auto's. Maar die doen me niks. Een Alfa wel.
Voor de deur staat nu een Alfa 156 V6 Q-tronic. Metaalzwart, met mooie wielen, verwarmde stoelen met elektrisch verstelbare lendesteunen en een dashboard als een feest. Hij stond op me te wachten bij Het Autohuis in Koog aan de Zaan, een specialist in een onooglijk straatje. De kleine showroom volgeperst met alleen maar fraaie Alfa's, waaronder zelfs een zeer zeldzame supersportwagen, de 8C. De proefrit met de 156 duurt niet lang; na de eerste kilometer ben ik al verkocht. Op de tweede zaterdag van november neem ik in Koog aan de Zaan afscheid van mijn kleine zwarte geliefde. Met bloedend hart, maar blij met haar vervanger. Met een donkere grom onder de motorkap rijd ik in alle comfort naar huis. De nieuweling biedt ruimte voor vier, het gemak van een automaat in de dagelijkse file vanuit de hoofdstad en daarna de cruise control op de door trajectcontroles lamgelegde A2 richting Utrecht. Maar in deze tijd van nivelleren en torenhoge benzineprijzen is een ronkende 2.5 liter V6 met dito verbruik natuurlijk geen keus met het hoofd, maar met het hart. Nog even full throttle tot de Dag des Oordeels, schreef NRC dit weekend bij een testverslag van een saaie ecoauto. Een Alfa met V6-motor bezitten, dat stond nog op mijn lijstje van things to do before I die.

3 opmerkingen:

 1. mooie bak!
  zal je steunen, komende zaterdag het zusje halen met ook een V6.

  BART

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben Annemarie's kever ook ingeruild. Voor iets dat papa..., herstel: mama graag wilde. Praktischer, ruimer, veiliger, moderner. Dan kom je direct uit bij een 325i uit Beieren, E46. 6 in lijn en een heerlijk geluid. Voor de kinderen welteverstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. JP, helemaal eens, is de meest logische keus dan, zo' n Beierse bom. Je moet immers een beetje vlot boodschappen kunnen doen in het weekend...

  BeantwoordenVerwijderen