22 oktober 2010

West-Friesland

De laatste dag van de herfstvakantie heb ik vrij, want die is gepland voor de twee jongste dochters. De dag begint met heftig nieuws: het locale pontje over het Amsterdam-rijnkanaal is overvaren door een vrachtschip. Dat pontje hebben we zelf ook wel genomen, als we zomers een lekkere fietstocht maken. Vreselijk ongeluk, want de schipper heeft het niet overleefd. Bizar als je woonplaats zo in het nieuws komt. Je realiseert je gelukkig niet te vaak welke gevaren er kleven aan het dwars oversteken van één van de drukste waterwegen van het land. Het is vakantie, maar normaal zit dat pontje iedere ochtend vol met scholieren op weg naar de middelbare school.
Maar goed, het blijft voor ons een vakantiedag. We reizen af naar Medemblik in Noord-Holland, voor een bezoek aan het locale bakkerijmuseum. Leuk plaatsje, met verrassende winkeltjes, een lekkere broodjeszaak en een ouderwets prijsniveau. Ook ons reisdoel zelf stelt bepaald niet teleur. Het bakkerijmuseum lijkt van buiten een piepklein ouderwets koek- en snoepwinkeltje, maar achter de winkelruimte schuilt een charmant museum waarin gepensioneerde mannetjes de bezoekers wegwijs maken in het bakkersambacht. Onze twee kleine dametjes mogen zich hullen in heuse bakkersoutfit, zelf koekjes versieren, helpen met bakken en marsepeinpoppetjes maken. Ze hebben een topmiddag en wij ook. Leuk altijd, zo'n klein plaatselijk museum. Voorlopig krijg ik ze toch nog niet naar een tentoonstelling over Alexander de Grote in de Hermitage, dus mikken we liever op dit soort dingen. Genoeg te beleven nog in eigen land, ook boven Amsterdam. We gaan nog wel eens een midweekje naar West-Friesland, nemen we ons meteen voor.
Eind van de middag voldaan naar huis, zowaar het hele eind zonder file, hoewel er toch een zware spits werd verwacht. Gelukkig heeft de ANWB-verkeersinformatie het ook wel eens mis. Heerlijk dagje. Maar het vertrouwde pontje tussen Breukelen en Nieuwer ter Aa vaart niet meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten