25 augustus 2010

Stapeltjes

We wonen even op het kale beton, omdat de woonkamer wordt uitgebouwd. Er zit al een nieuwe open keuken in en de uitbouw is nu vrijwel klaar. Deze week samen verven, volgende week de nieuwe parketvloer erin en dan moet het ergste leed geleden zijn. Gelukkig maar, want ik ben de verbouwing inmiddels meer dan zat. Misschien kijk ik teveel home-make-over-programma´s, waarin binnen een dag of een week een huis volkomen wordt veranderd. Wij zijn al sinds Koninginnedag bezig. Het eindresultaat maakt straks hopelijk veel goed.
Het is dus kamperen in de woonkamer, met alleen het hoognodige: drie oude stoelen, de eettafel en natuurlijk de computer en de tv. De andere meubels zijn opgeslagen in het verlaten huis van de buurman, die sinds kort in een verzorgingshuis zit. Allerlei kleinere zaken zijn tijdelijk elders in ons huis gestald: opgestapelde administratie rondom het echtelijk bed, dozen met allerlei rommeltjes in het kleine kantoorhoekje naast de slaapkamer van Tamar, dozen met boeken op zolder.
Nu pas besef je wat je in de dagelijkse praktijk echt nodig hebt van al die spullen. Dat is niet zo veel. Wat af te handelen post, een paar nog te betalen rekeningen, de sleutels van het huis en van de fietsen. Dat roept de vraag op wat er straks nou echt terug moet naar de huiskamer, als we de boel weer op orde hebben. Mijn belangrijkste streven is om te stoppen met onze eeuwige stapeltjes, die zich overal in korte tijd weten op te bouwen: wat schoolmaterialen van Mirjam, een werkboek van Rebecca en twee kleurplaten van Tamar opgestapeld op een hoek van de eettafel. Een geel memoblokje, pennen en enkele oude kassabonnen op de hoek van het keukenblad. Drie haarclipjes, een doosje pleisters en een potje nagellak op het boekenkastje. Een stapel folders en tijdschriften op de salontafel (ouderwets woord) en ga zo maar door. Overal stapeltjes. Van tijd tot tijd proberen we ze weer op te ruimen, maar in de praktijk maken ze dan vooral plaats voor nieuwe stapeltjes.
Na deze verbouwing beginnen we dapper opnieuw. Wat mij betreft geen stapeltjes meer, alleen één bakje met af te handelen zaken naast de PC. Dat moet toch lukken. Maar waar laten we dan de rest?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten