26 augustus 2010

Radio

BNR Nieuwsradio is het leukste radiostation van Nederland. Een fulltime nieuwszender, die ooit scharrig begon op de middengolf frequentie van no-budget-zendertje TalkRadio maar inmiddels een stevige plek heeft verworven in het medialandschap. Het format is lekker vlot, met veel afwisseling, regelmatig weer en verkeer en leuke items tussendoor. Op weg naar het werk een plezierige presentator (Bas van Werven, groot autoliefhebber, dat scoort bonuspunten bij mij) en op weg terug idem (Niels Heithuis). Mannen die de spits wat dragelijker maken. Ik geniet altijd van rubriekjes als Internet Vandaag en Eten in 1:20. Radio 1 kan nog wat leren van BNR.
Mede-oprichter Michiel Bicker Caarten is recent vertrokken naar WNL, de nieuwe omroep van De Telegraaf, die vanaf september op de publieke omroep gaat uitzenden. Woensdagavond mocht hij die overstap uitleggen bij On Air. Benieuwd of hij er spijt van krijgt om aan de leiband van Jules Paradijs te moeten lopen, de man die de ´Televaag´ nog ongeloofwaardiger heeft gemaakt dan hij altijd al was. De berichtgeving op BNR is toch subtieler dan de chocoladeletters van de krant van wakker Nederland. 

Het radiostation huist in het fraaie kantoor van de FD Mediagroep; een gebouw naast het Amstelstation dat vroeger gewoon een Renaultgarage was. Vandaag mocht ik er de uitzending bijwonen van BNR Carrière, waarin het accountantsberoep centraal stond. Leuk om de hectiek in de kleine opnamestudio en de regiekamer weer eens mee te maken. Het programma zit overvol door alle extra bumpertjes, reclameblokjes en nieuwsitems die ook aan de orde moeten komen. De enthousiaste presentatrice laveert daar handig tussendoor en heeft continu via een chatbox contact met de regie. De technicus van dienst knoopt ondertussen met behulp van computerschermen alle stukjes aan elkaar. Voor je het weet is het programma alweer voorbij. Prima gegaan en een mooi kijkje in de keuken. Uit de speakers van de auto klinkt het zo vanzelfsprekend, maar bij een uurtje nieuwsradio komt heel wat kijken. Mooi vak, radio maken.

Update 26 augustus: Bas van Werven gaat binnenkort op tv een ontbijtprogramma presenteren bij de Tros. Ik hoop op gepaste vervanging bij BNR...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten