24 augustus 2010

All we know is...

Als woordvoerder van de beroepsorganisatie van accountants mag ik met regelmaat het journaille van repliek dienen bij hun pogingen de hooggeschoolde rekenmeesters in een kwaad daglicht te stellen. In tijden van crisis is het goed gebruik om een zondebok aan te wijzen en het accountantsberoep is in dat opzicht regelmatig aan de beurt. Ze doen hun werk m.i. zorgvuldig en integer, maar het helpt niet dat ze door hun geheimhoudingsplicht weinig mogen zeggen over alles wat er achter de deuren van bestuurskamers besproken wordt. En natuurlijk hebben ze sinds de dagen van Enron, Parmalat en Ahold de schijn een beetje tegen. Reputatie komt te voet en gaat te paard.
Vandaag was weer zo´n dag, die dankzij een artikel in het FD heel anders liep dan gepland. Redacteuren van BNR Nieuwsradio, NOS Journaal en diverse kranten aan de lijn met verzoeken om commentaar. Dus trachten zo snel mogelijk een helder standpunt te formuleren en ze daarover informeren. De dorstige Blackberry tussendoor continu aan de oplader want leeg is vandaag geen optie. En temidden van dat onrustige telefoonverkeer ook nog proberen een dochter naar school te brengen en een andere te verschonen, te voeden en op bed te leggen. Het Nieuwe Werken heet dat en het heeft zijn voors en tegens, zogezegd.

De dag vol kritiek op mijn broodheren eindigt gelukkig met een luchtig bericht dat de meerwaarde van gedegen boekhouding maar weer eens onderstreept. Het best bewaarde geheim van het Verenigd Koninkrijk lijkt niet lang meer houdbaar, nu het jaarverslag van stuntrijder Ben Collins iets te openhartig bericht over de aard van zijn inkomsten bij de BBC. Beetje jammer, want hoewel het leukste tv-programma ter wereld inmiddels wat in herhaling begint te vervallen, mag de identiteit van The Stig wat mij betreft nog wel even een mysterie blijven. ´Some say his accountants have been cooking the books of some stuntdriver as well. All we know is....´

Geen opmerkingen:

Een reactie posten