6 december 2012

Parklasten

Heel intellectueel en politiek correct Nederland had dit jaar iets te mekkeren over het fenomeen zwarte Piet. In deze tijden van imagoschade voor de Katholieke kerk lijkt een bejaarde bisschop die graag kindertjes op schoot neemt en ze paait met snoep en kadootjes me kwalijker. Als ze niet gehoorzamen krijgen ze ook nog met een werktuig dat naadloos past in Vijftig tinten grijs. Voor mij hoort Sinterklaas bij de onschuldige tradities van ons kneuterlandje en kunnen we onze tijd wel beter besteden. Maar volgend jaar is de discussie over racisme er ongetwijfeld weer, oplaaiend tussen begin september en pakjesavond zelf. Daarna hoor je er niemand meer over.
Wij vierden Sinterklaas met de hele familie in Zeeland in het eerste decemberweekend. Gelokt met een spotgoedkope aanbieding: tachtig euro voor een lang weekend in een vakantiebungalow. Dus huren we er drie naast elkaar. Maar als iets te mooi klinkt om waar te zijn is dat meestal ook zo. En inderdaad: bij het inchecken komt er zomaar honderdvijftig euro per huisje bij voor reservering, 'parklasten', beddengoed en de verplichte eindschoonmaak. Vijfenvijftig euro schoonmaakkosten, daarvoor kun je zo'n vakantiehuisje na afloop met een tandenborstel tot achter het fornuisje laten schoonpoetsen. Toch ligt er voor huurders een lange lijst van eisen klaar die allemaal opgevolgd moeten worden om kans te maken op het terugkrijgen van de bij aankomst ook nog betaalde borgsom. Het beddengoed bij de buitendeur verzamelen in een kussensloop. De koelkast op stand twee, de vaatwasser uitgeruimd, het hele huis gestofzuigd. En zo nog veel meer; iedere overtreding van de regels betekent inhouding van een deel van de borg. Wat doet die schoonmaakdienst straks nog, vroegen wij ons af. De toeristensector heeft soms nog wat te leren als het om service en transparantie gaat.
Evengoed was het er gezellig Sinterklaas vieren. De locaal actieve Pieten zorgden bij de kinderen voor verhoging van de feestvreugde. Ze waren flink zwart, daar zitten ze in Zeeland blijkbaar niet mee.
1 opmerking: