27 december 2012

Cybercrimineel

Qua computergebruik ben ik een degelijk mens. Ik bestel mijn muziek en ringtones netjes via iTunes, koop speelfilms liever bij Hans Breukhoven op DVD (kost toch bijna niks meer) en blijf ver van BitTorrent sites, zelf binnengeharkte films of illegaal verkregen software. Ik doe niet aan jailbreaken van de iPhone en zelfs Spotify vind ik nog een beetje eng.
Toch ben ik nu een cybercrimineel. Zomaar, per ongeluk. Op verzoek van mijn zevenjarige dochter probeerde ik een YouTube-filmpje van het Junior Songfestival toch eens om te zetten naar een MP3-muziekbestandje voor haar nieuwe muziekspeler. Het internet loopt over van sites waar dat kan. Via Google kies ik een degelijk uitziende, heldere en Nederlandstalige site. Maar bij het plakken van de YouTube-url gaat het mis: een dreigende boodschap vult mijn hele beeldscherm. Bovenaan een logo van de politie, met daaronder Eenheid Voor de Bestrijding Cybercrime. Dat is een woordje de teveel of een woordje van te weinig, denk ik automatisch. 'Het opereren van uw computer is gestopt ten gevolge van ongeoorloofde cyber-activiteiten' lees ik vervolgens. En inderdaad, ik kan nergens meer bij, de pagina is niet weg te klikken en verschijnt bij opnieuw opstarten van de computer ook weer meteen. Links een opsomming van mogelijke wetsovertredingen met daarbij de mogelijke strafmaat, eronder mijn eigen hoofd in beeld via de blijkbaar geactiveerde webcam en rechts de mogelijkheid om mijn cybercrime-activiteiten af te kopen door het meteen voldoen van een boete van honderd euro. Te betalen via 'Ukash' of 'Paysafecard'. Yeah right.
Opmerkelijk, zo'n aanval op de werklaptop. Die is immers van boven tot onder voorzien van beveiligingssoftware. En het draadloze signaal komt thuis binnen via een beveiligd netwerk van KPN, dat mij elke maand een extra bedrag in rekening brengt voor een degelijke virusscanner. Blijkbaar allemaal voor niks. Ik vloek en verzucht tegen mijn dochtertje dat papa's computer niets meer doet. Jammer, geen muziek voor je spelertje.
Met wat gerommel via taakbeheer kom ik alsnog voorbij het boze scherm en kopieer mijn meest actuele werkbestanden snel naar een usb-stick. Ik lees op de iPad over het politievirus en de redelijk complexe manier om het weer weg te krijgen. Maar de systeemherstelmogelijkheden zijn vanuit de werkgever onbereikbaar gemaakt. Dus gaat de werklaptop op Eerste Kerstdag dicht en pas op 2 januari weer open. Klusje voor de collega's van ICT. Het is vakantie. En mijn MacBook heeft nergens last van.


2 opmerkingen:

 1. Hoi

  Bij is het ook gebeurd. Hoe krijg ik het van mij pc af?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Enige mogelijkheid bij mij was het geheel opnieuw installeren van de laptop, maar dat had te maken met de beveiligde werkomgeving. Op internet is over dit virus genoeg te vinden, inclusief hersteltips.

   Verwijderen