9 juli 2012

Nomofobie

Googlebaas Eric Schmidt riep kort geleden op tot momenten van rust in deze hectische wereld van eeuwige bereikbaarheid. Een uur per dag zonder te kijken op het scherm van de smartphone moet toch kunnen. Een verfrissend geluid van iemand die het moet hebben van al die internetgebruikers.
Vooral rond de start van het vakantieseizoen schrijven de media er de laatste jaren graag over: nomofobie, de angst niet mobiel bereikbaar te zijn die ons tegenwoordig in zijn greep heeft. We staan liever een nier af dan dat we een dag, een week of bewaar ons een hele vakantie zonder smartphone, tablet of laptop met bijbehorende verbinding moeten doen.
Ik heb zelf ook last van deze verslaving. Mijn door de werkgever verstrekte Blackberry is weliswaar achterhaald, maar zonder op pad gaan is geen optie. Pas overkwam me dat ik hem thuis aan zijn oplader had laten liggen. Bij kantoor aangekomen greep ik voor niets in de zak van het colbertje en maakte lichte paniek zich van mij meester. Er moest immers een persbericht uit met mijn naam en telefoonnummer eronder. En ik moest naar een beurs voor vastgoedmannen in de RAI. Dus buiten de deur, zonder telefoon en mailbox in de binnenzak. De ICT-collega's hadden een kleine Nokia gsm voor me liggen, dat was tenminste iets. Ik kon bellen. Maar het werd een lastige werkdag, die eindigde met het thuis afluisteren van de voicemail van de vergeten telefoon.
Dat gaat me niet nog eens gebeuren, want inmiddels heb ik mijzelf dubbel verzekerd van voortdurende bereikbaarheid. In de andere binnenzak van het colbertje huist een iPhone 4S, rijkelijk voorzien van apps die de Blackberry allemaal niet heeft. Niet echt handig, dat gesleep met twee telefoons, ondanks die extra zekerheid. Gelukkig is de werkgever nu druk doende te onderzoeken of het steeds gebruikelijker Bring Your Own Device-principe ook voor ons te realiseren is. Met gebruik van een applicatie als MobileIron moet dat kunnen, hoewel de berichten over daardoor extreem batterijgebruik verontrustend zijn.
Ondertussen realiseer ik me dat onze vakantiebestemming straks aan het Gardameer geen WiFi heeft, alleen internet bij de receptie van het vakantieparkje. En de geplande oplossing, een eigen WiFi-hotspot van Droam, is al lang uitverkocht. Misschien maar goed ook. In Italiƫ is zoveel moois te zien, daar kan geen smartphone tegenop.

1 opmerking: