21 mei 2012

Explicateur

De laatste jaren betekent ons bioscoopbezoek op naar Pathé Arena, de XXL-bioscoop in Amsterdam-Zuidoost op de hoek van een winderig plein naast treinstation Bijlmer, tegenover de Mediamarkt. Hier draaien alle bekende films. De kassa's zijn vervangen door scanapparaten, waar je je smartphone voor houdt en dan komen je tickets eruit. Meestal gaan we met en voor de dochtertjes: met een emmer popcorn tussen de stoelen kijken naar cinematografische meesterwerken als Spongebob The Movie of Alvin en de Chipmunks 3, met nagesynchroniseerde Nederlandse stemmetjes bovendien. Een enkele keer ga ik met mijn zwager wel eens naar een lekkere blockbuster in die bioscoop. Dat vind ik al een stuk leuker.
Maar het kan ook anders. Op een zonnige zaterdagmiddag rijden mijn lief en ik naar de Tolsteegbrug aan de achterkant van Utrecht centrum. Parkeren kan om de hoek op het Nicolaaskerkhof, waarbij we zomaar de parkeerkaart van een net vertrekkende meneer met een Range Rover aangereikt krijgen. Dertig euro kost zo'n dagkaart, zonde om niks meer mee te doen. Er zijn nog aardige mensen.
We eten smakelijk in het prima restaurantje dat onderdeel is van het Louis Hartlooper Complex. Een filmhuis genoemd naar een beroemde vaderlandse explicateur: de man die in de hoogtijdagen van de stomme film live toelichting gaf op de gebeurtenissen op het scherm. Louis Hartlooper deed dat zo succesvol dat hij populairder werd dan de films waarop hij commentaar gaf. Hij was dan ook acteur.
Het complex dat zijn naam draagt heeft de traditie van een eeuw geleden in ere hersteld. Voorafgaand aan de voorstelling komt een explicateur een toelichting geven op de film die wordt vertoond. Daarna geen reclames, geen trailers van te verwachten films, geen vervelende spotjes om te zorgen dat je je telefoon uitzet. De film begint meteen. Intouchables, een Franse productie die zowaar weer eens een groot internationaal succes mag heten. En terecht, want hij vermengt elementen die je in een film graag aantreft: humor, ontroering, liefde, vriendschap. En als bonus voor een petrolhead als ik ook nog een ode aan een Italiaanse superlimousine. Zo wil ik wel vaker naar de bioscoop. Met uitleg vooraf.


3 opmerkingen:

  1. Inderdaad een super mooie film! Wel frappant dat in een Franse film een mooie Maserati de (auto)hoofdrol speelt...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog frappanter is dat het verhaal op waarheid is gebaseerd. Ik neem aan dat de explicateur dat heeft uitgelegd ? Alleen was de kleine crimineel uit de 'banlieu' geen neger maar een Marokkaan. Hij runt nu een toeristische business aldaar voor zijn gehandicapte vriend. De film volgt grotendeels een documentaire die eerder over het echte tweetal is gemaakt. Daaruit blijkt dat zelfs de truc met 'op weg naar de eerste hulp' om aan een boete voor veel te hard rijden te ontkomen echt is gebeurd. De mannen zijn akkoord gegaan met de productie van de film over hun leven op voorwaarde dat een flink percentage van de opbrengst zou gaan naar de bouw van sociale woningprojecten waarin gehandicapten en validen door elkaar wonen. Gezien het succes van de film worden dat een paar leuke woonwijkjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dat heeft de explicateur ook (kort) aangegeven. Sterker nog, de echte hoofdpersonen komen aan het slot nog even langs. Mooie film en een bewijs dat een sterk verhaal niet per se in het engels hoeft te worden verteld...

    BeantwoordenVerwijderen