31 januari 2011

Scooters en piazza's

Ik heb in drie dagen tijd ruim 250 foto's gemaakt in de Italiaanse hoofdstad. Plus vijf korte filmpjes, dat kan ook op een fototoestel tegenwoordig. Er zitten prima beelden tussen, maar de beleving van Rome is amper in foto's te vatten. Het Vaticaan, het Colosseum, de Trevi fonteinen: prachtig, maar niet wat als eerste bovenkomt als je terugdenkt aan de stad. Eerder het drukke verkeer, de veelheid aan stadsgeluiden, de eindeloze reeks straatventers, de prachtige piazza's met overal die herdenkingsnaalden, de overdaad aan historische gebouwen. Het echte beeld blijft in je hoofd, niet op de foto's.
Twee schokkerige filmpjes, gemaakt al zittend achterin een fietstaxi terwijl we richting Pantheon rijden, geven nog de beste indruk. De bestuurder van ons vervoermiddel, met het voorkomen van een geschiedenisleraar met baard, stuurt onverschrokken tussen alle auto's en scooters door en brengt ons, stuiterend over de kinderhoofdjes in de smalle straatjes, uiteindelijk bij het aangegeven monument in het hart van de stad. Afgezien van die enerverende fietstocht en drie keer een bus hebben we alles gelopen in Rome. Dat is ook de beste manier om als toerist de stad te doorkruisen. De Romeinen zelf bedienen zich graag van kleine autootjes, waarbij vooral de Smart een verkoophit mag heten. Dwars geparkeerd liefst, op een miniem plekje tussen andere voertuigen in. En natuurlijk zijn er die ontelbare scooters, die je aan alle kanten de vouwen uit je broek rijden. Het draagt allemaal bij aan de intense beleving van een wereldstad.

In de dik negen jaar dat we samen zijn hebben we weinig tijd gehad voor weekenden zoals deze. Het is een heel geregel om kleine kinderen drie dagen lang onder te brengen en zelf op reis te gaan. De lichte onrust vooraf, wetende dat je je kroost gaat verlaten om in een vliegtuig te stappen richting een verre bestemming, er maar van uitgaande dat je veilig terug zult keren, hebben we allebei gevoeld. Evengoed smaakt een stedentrip als die van afgelopen weekend naar meer. Er is nog genoeg te ontdekken in Europa samen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten