19 september 2012

Kate's knopjes

Wat doen koningen en koninginnen? Die staan op postzegels. Ze knippen lintjes door, zijn eregast op evenementen, lezen een door anderen geschreven troonrede voor en richten rond Kerst wat wijze woorden tot de heffe des volks. Ze vertegenwoordigen een land in den vreemde en nemen daarbij soms wat handelsreizigers mee, die dan hun garen en band kunnen slijten aan een bevriende natie. Koningshuizen zijn gezellig en minder onhandig dan een president die je elke vier jaar moet kiezen. 
Voor hun bijdrage ontvangen de koningen en koninginnen een riante vergoeding uit de ruif van de staat. Ze leven een rijk leven vol kastelen, sportwagens en limousines, luxe buitenverblijven, motorjachten en exclusieve skivakanties.
Koningen en koninginnen ontlenen hun bestaansrecht aan de continue media-aandacht voor al hun handelen. Dat is vaak leuk. En soms ook niet. Bijvoorbeeld als je als jonggehuwd prinselijk paar even wat tijd voor elkaar hebt, op het terras van een chateau in de Zuid-Franse zon. En als je als nieuwbakken prinses dan besluit om even je bovenstukje van je bikini uit te doen.

De media berichten gretig over de gefotografeerde borstjes van Kate Middleton, maar zijn tegelijk huiverig om de gewraakte foto's af te beelden. Op televisie wordt zelfs de cover van het Franse magazine Closer, dat de primeur had, vervaagd getoond. Sinds de ondergang van News of the World zit de schrik er goed in bij de boulevardjournalisten. Ondertussen stapt het echtpaar Mountbatten-Windsor naar de rechter en krijgt gelijk in hun stelling dat er een 'grens is overschreden'. Publicatieverbod voor Closer en hoge dwangsommen bij overschrijding. Kranten schrijven ronkende taal over mogelijke gevangenisstraffen en torenhoge boetes. Dat helpt niks, want op het internet zijn de foto's allang verspreid en met een enkele muisklik terug te vinden. De pdf van de volledige fotoreportage uit het Italiaanse blad Chi staat inmiddels op mijn iPad en daar heb ik niet voor hoeven zoeken. Via Twitter kwam het rechtstreekse linkje gewoon langs.
Ook als kersverse prinses had Kate beter moeten weten. De camera's zijn altijd en overal op leden van koningshuizen gericht. Zelfs als ze verblijven in een kasteel in de Provence dat gelegen is op een riant landgoed. Want ze zijn publieke persoonlijkheden, die als gezegd zeer goed betaald worden om in de bladen te staan. De fotojournalist heeft zijn opnames vanaf de openbare weg gemaakt, zonder in een boom te hoeven klimmen of het landgoed te betreden. Natuurlijk deed hij dat met een spectaculair lange telelens, maar toch.
Ongevraagde media-aandacht is de donkere kant van de medaille van het leven als prinses. Dat betekent dat je zelf altijd moet waken voor je waardigheid. Geen doorzichtige jurkjes, geen te korte rokjes bij het uitstappen uit een auto, geen kans op nippleslips. Dus is het laten vallen van de laatste centimeters textiel bij een prinses voorbehouden aan de douche of de echtelijke sponde. Als je toch besluit om topless op een onbeschermd terras van een kasteel te gaan zitten ben je aan de beurt; eigen schuld.
Kate had gewoon haar topje aan moeten houden om zich een gang naar de rechter te besparen. Gelukkig is het bij foto's van haar boezem gebleven. Als ze zich op dat terras op de kroonjuwelen van haar echtgenoot had gestort (er moet nog een stamhouder worden geproduceerd) waren de rapen pas echt gaar geweest. Nu ging het fysiek niet verder dan wat onschuldig rugjes insmeren met zonnebrandolie.

In Nederland hebben we een mediacode voor de contacten tussen de pers en het koningshuis. Daarmee wordt de koninklijke familie gevrijwaard van paparazzi tijdens privé-activiteiten, in ruil voor een keurig fotomomentje af en toe. Maar als er een prins in een ziekenhuis ligt verschijnen er toch foto's van de gegroefde gezichten van zijn naasten bij het verlaten van het hospitaal. De code is niet in beton gegoten, maar het journaille gedraagt zich netjes. Als Máxima echter besluit om ook oben ohne in de tuin te gaan liggen loopt ze een risico. Dus doet ze dat niet, voor zover wij weten. Kate heeft ongetwijfeld geleerd van haar topless momentje. Naar de rechter stappen is een ander de schuld geven van je eigen onvoorzichtigheid, ook al geeft die rechter het prinselijk paar gelijk. Je bent twentyfourseven prinses en daar krijg je veel voor terug. If you can't stand the heat, get out of the kitchen.
Rest nog de vraag hoe boeiend die wat onscherpe foto's eigenlijk zijn. Niet zo erg, want de prinses is een beetje dunnetjes. Ik vind bikinifoto's van Kate's naamgenote veel spannender; ook met een bovenstukje aan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten