31 december 2010

Voorbij

We leven in een strak gereguleerd landje. Je mag geen drie kilometer te hard rijden, je moet een helm op, een gordel om, de arboregels zorgen dat je niet te zwaar tilt en ga zo maar door. De overheid is graag erg voorzichtig voor ons. Maar op de laatste dag van ieder jaar wordt dat even helemaal vergeten. Tientallen miljoenen mogen we in drie dagen tijd uitgeven aan vuurwerk, om dat in een tijdsbestek van enkele uren letterlijk in rook op te laten gaan. Dus schuimen groepjes jongetjes, zo tussen tien en vijftien jaar, vandaag weer het dorp af. Tasje op de rug of om de schouder, geheel gevuld met knalvuurwerk. Lekker bommetjes naar elkaar gooien, of in putten, prullenbakken of bushokjes vol mensen. Lachen!
De brievenbussen zijn door TNT gisteren maar weer verwijderd, nadat ze al twee weken lang zijn voorzien van smallere gleuven. Morgen, op nieuwjaarsdag, horen we weer berichten over tientallen gewonden, een enkele vuurwerkdode (zelf een explosief gemaakt, meestal) en voor vele miljoenen aan schade. Dat alles gepresenteerd als 'een rustige jaarwisseling'. Ik snap daar helemaal niks van. Hoe kan zo'n overbezorgde overheid het nog altijd goedvinden dat we een dag lang kleine handgranaten naar elkaar mogen gooien, raketten naar elkaar schieten en ga zo maar door? Dat kost iedere jaarwisseling weer ogen, afgerukte vingertjes, brandwonden en erger.
Alweer twee jaar terug was er even een mooie poging voor een burgerinitiatief, om een einde te maken aan deze onzinnige situatie. Vuurwerk kan veel beter centraal door gemeentes worden afgestoken op een aantal plaatsen, zodat we er allemaal gewoon van kunnen genieten. Maar dat initiatief, waar toch tienduizenden steunbetuigingen voor kwamen (ook van mij) haalde het niet eens tot wetsvoorstel. Om vage bureaucratische redenen werd het niet ontvankelijk verklaard, of zoiets. De lobby van de vuurwerkindustrie zal wel stevig achter de schermen zijn tanden hebben laten zien. Dus verandert er niets en blijft het ieder jaar op 31 december tussen de kanonslagen doorlopen.
Zelf heb ik een pakketje met vuurpijlen klaarstaan, als ieder jaar geregeld door zwager Ruben. Goed voor een kwartiertje kijken, om middernacht. Dat is wat mij betreft genoeg qua vuurwerk.
Gelukkig is het morgenochtend voorbij, dan zit 2010 er op. Maar goed ook, want het was onder aan de streep gewoon een rotjaar, al heeft dat niks met vuurwerk te maken. Op naar een hopelijk beter 2011!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten