15 oktober 2014

Zestig jaar samen

Zij: geboren aan de Kinderdijk bij Rotterdam. Opgegroeid in Indonesië, als oudste dochter van een hardwerkende expatriate. Blootgesteld aan de gruwelen van het Jappenkamp, haar jongste zusje verloren. Na de oorlog teruggekeerd naar Soerabaja. Als tienermeisje vanaf de veranda zwaaiend naar de Nederlandse militairen, die langsreden tijdens de Politionele Acties. Als jonge vrouw alleen teruggekeerd naar Nederland, in afwachting van de rest van de familie. In dienst bij Shell als administratief medewerkster. In 1954 op een bootje gestapt waar ook een blonde jongeman op zat.
Hij: geboren in Amsterdam, opgegroeid in Zuid bij het Olympisch Stadion. Als tienerjongen in de oorlog zowel zijn enige broer als zijn beste vriend verloren. In dienst bij Shell in Amsterdam, maar tussendoor bijna vier jaar lang als militair uitgezonden naar Indonesië, in het kader van de Politionele Acties. Vanaf zijn militaire voertuig zwaaiend naar de tienermeisjes op de veranda van dat huis in Soerabaja. Na terugkeer in Nederland zijn toenmalige verloofde ingewisseld voor een zeilboot, om zijn oorlogservaringen te kunnen verwerken. Opnieuw aan het werk voor Shell. In 1954 op een bootje gestapt waar ook een aantrekkelijke donkerharige jonge vrouw op zat.
Samen: getrouwd in oktober 1954 en gaan wonen in een koud flatje in Vlaardingen. Eerste zoon gekregen in 1957. Verhuisd naar een nieuwbouwwijk in Hoogvliet. Tweede zoon gekregen in 1961, derde zoon in 1965. In 1970 verhuisd naar Breukelen, wegens overplaatsing van hem naar het Shell laboratorium in Amsterdam. Hij een loopbaan als bedrijfsjournalist, zij fulltime moeder en vrijwilligster bij de lokale bibliotheek, bij de middelbare school en als natuurgids. Drie zoons grootgebracht en het ouderlijk huis zien verlaten. Samen genieten van een welverdiend pensioen. Vier prachtige kleindochters gekregen. Vertrek van de oudste zoon naar midden-Frankrijk. Onmetelijk verdriet over het verlies van de jongste zoon door een slopende ziekte. Zij fysiek wat brozer, hij steeds dover en last van zijn geheugen. Zestig jaar lief en leed. Nog altijd een arm om elkaar heen. Maatjes door dik en dun. Hardwerkend, liefdevol en bescheiden hun bijdrage geleverd aan de wederopbouw van ons land.
Julius Harmanus Schweppe, geboren 1 juli 1926. Martina Francina Schweppe-Burger, geboren 16 januari 1932. Getrouwd op 15 oktober 1954. Vandaag precies zestig jaar geleden. Aan feestelijkheden hebben ze geen behoefte. Het bezoek van de burgemeester is beleefd geweigerd. Ze vieren hun diamanten huwelijk met zijn tweeën, in een hotel op de Veluwe. Mijn lieve, prachtige ouders. Toen, nu, straks en tot in eeuwigheid: ik houd van jullie. Gefeliciteerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten