9 juli 2013

Bruiloftsgasten

De Franse tuin aan de achterzijde van buitenplaats Bijdorp is een oase van rust. Het langgerekte natuurzwembad in het midden glinstert in de zomerzon. Voor de achterdeur van het huis staat een roomwitte Mercedes 190 SL; gebouwd in 1961, toen autorijden nog een onbezorgde activiteit was voor de rijken. De oude open auto past naadloos bij zijn tijdelijke omgeving.
In de schaduw van de fruitbomen achterin de tuin genieten we van een high tea ter ere van het huwelijk van de broer van mijn echtgenote. Hij is op jonge leeftijd, direct na zijn hoveniersopleiding, gestart met zijn eigen bedrijf. Hij heeft durf, ondernemerszin en werkt hard. Eén van zijn opdrachtgevers is de bewoner van de buitenplaats, die hem vast inhuurt voor het onderhoud van de Franse tuin. De eigenaar, die na een internationale loopbaan in het bedrijfsleven het buiten heeft gekocht, is een bescheiden, vriendelijke man die zacht spreekt en weloverwogen zijn woorden kiest. Hij stelt zijn tuin graag ter beschikking voor dit ontspannen onderdeel van de trouwerij.

Het gezelschap oogt als het jongere publiek bij de Royal Ascot races, al missen de paarden en de hoeden van de dames. De jonge mannen dragen hun pakken met verve, hoewel enkelen eerder die dag hulp nodig hadden bij het knopen van hun stropdas. In het dagelijks leven zijn ze automonteur, vleesboer, orderbegeleider, hovenier en niet gewend aan het dragen van een pak. Ze zijn opgevoed met hard werken en de zekerheid van hun geloof in God. Hun zonden blijven beperkt tot iets te stevige bierconsumptie tijdens een goed dorpsfeest. De jonge vrouwen zijn stuk voor stuk blozend, aantrekkelijk en degelijk tegelijk. Ze werken als bloemiste, kraamhulp, schooljuf of studeren daarvoor. Velen zien hun eigen huwelijk, aan de hand van één van die mannen, al aan de horizon opdoemen. Ze kennen elkaar van school, uit de plaatselijke stamkroeg of van de Christelijke Plattelands Jongeren. Degelijke en hardwerkende jonge mensen; ze bestaan gewoon nog, onder de rook van Amsterdam. Prosecco drinkend in het gras van de buitenplaats voelen ze zich even de koning te rijk.

De tuin van Bijdorp heeft aan de achterzijde een heg. Daarachter begint het immense landgoed van Rijkman Groenink, de bankier die in 2007 de ABN-AMRO verspeelde aan RBS, Fortis en Santander. Als dank voor zijn gedwongen vertrek incasseerde hij een bedrag van zo'n dertig miljoen euro en bouwde een kasteel aan de rand van Loenen. Het ontwerp is op zijn zachtst gezegd niet ieders smaak.
Als de oud-bankier zich op maandagmorgen in dat kasteel nog even omdraait, staan de jonge bruiloftsgasten gewoon weer naast hun bed, om aan het werk te gaan, in degelijke functies die er toe doen. Hun grootouders en ouders hebben Nederland opgebouwd na de oorlog. Je mag hopen dat deze hardwerkende nazaten er nog iets van over zullen houden. Maar zo'n rijk man ligt daar natuurlijk niet wakker van.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten