7 mei 2013

Original Turkish Imitation

Na enkele dagen steelse blikken in haar richting te hebben gezonden, trekt de Turkse ober op onze laatste avond de stoute schoenen aan en vraagt mijn oudste dochter om haar telefoonnummer. Blijkbaar gokt hij erop dat de boomlange jongeman naast haar haar broer is. Dat is een flinke vergissing. Teleurgesteld druipt hij af.
Terwijl in Nederland prins Pils voor de kroning zijn hermelijnen mantel aantrekt en zijn onderscheidingen opspeldt - een Elfstedenkruisje en een medaille voor het bijwonen van zijn eigen huwelijk - dompelen wij ons even onder in de wereld die all-inclusive Turkije heet. Acht dagen aan de Turkse Rivièra zorgeloos genieten van de zon, na de veel te lange Hollandse winter. Het resort waarin we verblijven is in de meivakantie een Nederlandse kolonie, met de daarbij behorende mores. 's Ochtends om zes uur claimen de eerste hotelgasten hun ligbedden aan de zwembadrand. En het is goed gebruik om een kwartier voor opening van het dinerbuffet al in de rij te gaan staan. Na een dag glimmend van de zonnebrand liggen in de zon kun je immers flink honger hebben 's avonds, ook al is er van vroeg tot laat een ruim aanbod van 'gratis' drank en voedsel.
Het toerisme is big business in de provincie Antalya; imposante resorts schieten als paddestoelen de grond uit in een regio die in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot het vakantiemekka bij uitstek voor Europa en een deel van Azië. De zon schijnt er driehonderd dagen per jaar.
Het massatoerisme heeft ook een flinke boost gegeven aan de Turkse namaakindustrie. Kleding, schoenen, tassen, horloges, zonnebrillen: alles wordt hier gemaakt en voorzien van logo's van beroemde merken. Maar niets dat te koop wordt aangeboden is origineel; zelfs de lokale munteenheid lijkt een imitatie van de euro. De reisorganisatie organiseert dagtrips naar opticiens en juweliers die wel originelen verkopen, iets dat je blijkbaar met een kaarsje moet zoeken. En tegelijk zijn er andere uitstapjes naar een textielhal vol namaakkleding en de grootste imitatiemarkt van de provincie. Inmiddels gelooft de lokale bevolking bijna in de eigen namaak. 'In Holland much more expensive' benadrukt de verkoper van nep-Uggs die uiteindelijk voor twintig euro per paar van eigenaar verwisselen. Ja inderdaad, het origineel kost bij ons het tienvoudige. En een echte Breitling om de pols kost ongeveer honderd keer zoveel als de original Turkish imitations waarmee de talloze juweliers zijn gevuld. De verkopers benadrukken graag dat hun kwaliteit imitatie veel beter is dan die van de buren. Bizar om te ervaren hoe merkenrecht hier met voeten wordt getreden, zonder dat de regering ingrijpt. Maar het economisch belang is te groot. Turkije is een economische droom, in vergelijking met het zuchtende Europa. In 2010 en 2011 bedroeg de groei van de economie er respectievelijk negen en achteneenhalf procent. Vorig jaar was dat opeens nog maar ruim twee procent, want als de buren minder te besteden hebben lopen ook hier de inkomsten terug. De minister van Financiën haast zich om te benadrukken dat 2013 weer beter wordt. Want wat als de Turkse droom in duigen valt terwijl de hele kuststreek net is volgebouwd met marmeren toeristenpaleizen?
Voorlopig zitten de hotels vol en laven we ons gezamenlijk aan het resortbuffet. Op de laatste avond spenderen we nog wat euri in de plaatselijke bazaar, waar de verkopers zich opnieuw in bochten wringen om ons hun imitatie-artikelen aan te smeren. Onderweg terug naar het hotel treffen we de romantische ober, op weg naar het stadscentrum. Hij heeft zijn arm om een voluptueuze blondine geslagen, die zo te zien twee keer zo oud is als mijn achttienjarige dochter. 'You make me crazy', roept hij gulzig uit en zoent haar in de hals. Aan de Turkse Rivièra is ook de liefde soms namaak. Alleen de zon, die is ontzettend echt. We hebben er ongegeneerd van genoten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten