15 maart 2012

Lentekriebels

Even leek het er op dat we half januari al op terrassen zouden kunnen zitten, maar vervolgens kwamen de rayonhoofden bij elkaar en raakte Nederland in de ban van elf steden, ijsdiktes en de tocht der tochten. De veelvuldig aangekondigde horrorwinter des doods kwam echter net zo min als de tocht. Na de deceptie groeide het verlangen naar de eerste lentezon. Nog te fris voor rokjesdag, mochten we er zondag even van genieten. Schoonpapa was jarig dus toog de ganse familie, zestien in getal inmiddels, richting de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Leuk samen met het jonge grut de eerste geitenlammetjes van het jaar bewonderen.
We hadden wijzer moeten zijn. Bij de oprit van de parkeerplaats loopt het verkeer vast, het wordt zoeken naar het laatste parkeerplekje. Bij de geitenboerderij zelf is het helemaal dringen. Al mobiel bellend, twitterend en whats app-end bewondert groot-Amsterdam de verse aanwinst in de plaatselijke veestapel. Een leger enthousiaste kinderen verdringt zich gewapend met gekochte speenflesjes geitenmelk om een paar recent geboren lammetjes, die al geen druppel meer kunnen zien. De rij voor de uitgifte van zelfgemaakt geitenijs groeit in rap tempo als de zon nog wat meer terrein wint. Op de speeltoestellen krioelt de kinderschare over elkaar heen. Nederland heeft collectief last van lentekriebels.
We kiezen voor een bezoek aan het verderop gelegen pannenkoekenrestaurant, in de hoop de ergste drukte te ontlopen. Ook daar zijn de terrassen en de zalen overvol. Maar het helpt als je uitzicht biedt op zestien personen meeromzet, dan wordt er zomaar een extra zaal geopend. Ook daar is al snel alles bezet. In straf tempo wordt de stroom bestellingen verwerkt. Dat biedt immers ruimte aan een volgende ploeg hongerigen. De eerste lentezon is prima handel.
2 opmerkingen:

  1. Tsja, dat heb je ervan als je van buuten komt ;-)
    De geitenboerderij, dat is dé plek waar oud-zuid de kinderen uitlaat! 'Roosmarijntje, schat, zorg je dat je broekje niet te vies wordt?'Even later ligt Roosmarijntje op de grond te rollebollen met een lammetje... Moeder ontdaan, oma besmuikt lachend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat doet me eraan denken dat er binnenkort hier weer verse geitenmelk en geitenkwark te halen zal zijn bij onze plaatselijke geitenkaasmaakster. Handig als je allergisch bent voor koeienmelk, en vers is natuurlijk lekkerder en voedzamer dan industrieel gepasteuriseerd. Eigenlijk mag je geen ongepasteuriseerde melk verkopen in het overgereguleerde Europa van vandaag, maar ze zet voor Nathalie op telefonisch verzoek een paar kostelijke liters apart in ruilflessen, direct na het melken - de rest gaat allemaal naar de kaas.
    Overigens kun je met je kinderen daar ook gerust even de geiten bezoeken, zonder onder de voet gelopen te worden door meutes mensen. Maar we zitten dan ook héél ver van Amsterdam-zuid. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen