5 november 2011

Vlaamse bakker

De Nachtegaalstraat in Utrecht is de laatste jaren steeds meer een straat geworden die er toe doet. Trendy winkeltjes, dito publiek. Tegenover mijn kapper zit daar het Vlaamsch Broodhuys. Met versgeknipt hoofd meld ik mij er graag voor een prachtig brood gevuld met noten, geitenkaas of vijgen.
Waar veel bakkerijen sneuvelen door de dominantie van de supermarkt heeft het Vlaamsch Broodhuys in vijftien jaar tijd met succes een positie opgebouwd als ambachtelijk alternatief. Inmiddels telt het bedrijf bijna twintig artisan bakery stores, zoals ze op de website heten. Oprichter Dimitri Roels heeft gewerkt met de recent overleden Cas Spijkers bij De Swaen in Oisterwijk en veel geleerd van de Franse meesterbakker Max Poilâne, lid van de beroemdste bakkersfamilie van Frankrijk.

Het Vlaamsch Broodhuys maakt brood op traditionele wijze, maar brengt het eigentijds aan de man. De winkels zijn modern en stijlvol, het personeel fris-studentikoos en de producten een feest om te zien en te proeven. Voor innovatie is men niet bang. Recent is betalen met cash er verbannen; ook een enkel broodje moet met plastic worden afgerekend. De broodketen maakt intensief gebruik van social media om zich te profileren. Daarbij laten ze zich helpen door RauwCC, het social media-adviesbureau van Maarten Reijgersberg uit Rotterdam. Ik ken Maarten nog uit zijn tijd als ontwerper bij de studio van mijn goede vriend Dick. Zo groot is de wereld niet.
De bakker twittert fanatiek, zit op Facebook en heeft zijn vestigingen tot specials gemaakt op Foursquare. Een paar keer consequent inchecken op dat netwerk bij binnenkomst levert een attentie op. En omdat ik ze like op Facebook ben ik deze maand zomaar gekozen tot de gelukkige die gratis een indrukwekkende tas vol prachtige broden mag ophalen. De correspondentie daarover gaat ook via Facebook en Twitter. De tas is zo rijk gevuld dat we de inhoud graag delen met de familie. Ook daarna blijft er genoeg over, als was het de Bijbelse spijziging van de vijfduizend. Ik ben nu helemaal ambassadeur van het Vlaamsch Broodhuys. Zaten ze maar om de hoek.


2 opmerkingen:

  1. Leuke blog weer, Marc. Maar.... Poilane heette niet Max, maar Lionel. Herinner je hem nog van PINC.1???
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Peter, Lionel was het andere lid van de beroemde Poilane familie en is helaas na PINC omgekomen bij een helicopterongeluk. Max is zijn broer en is als bakker zijn eigen weg gegaan. Hij heeft een aantal bakkerszaken in Parijs. De oprichter van VB heeft het over Max op zijn eigen site. Maar zijn 2 kilo zware Grand Mere volkoren lijkt heel veel op dat prachtige brood dat jullie namens Lionel meegaven na PINC.3!

    BeantwoordenVerwijderen