9 mei 2011

Kast

Minister Jan Kees de Jager geeft een interview aan de krant van wakker Nederland. Zoiets gaat niet zomaar, daar gaat heel wat geregel aan vooraf. Zijn communicatieadviseurs spreken de boodschappen die hij kwijt wil zorgvuldig met hem door en er worden afspraken gemaakt met de betrokken journalist over het voor publikatie mogen checken van citaten. Als ervaren politicus weegt Jan Kees zijn woorden tijdens het interview met zorg.
Ongetwijfeld heeft De Jager in het interview allerlei inhoudelijk nuttigs gezegd over de financiële situatie in de eurozone en onze eigen Hollandse financiële zorgjes. Maar dat alles wordt verdrongen door een bescheiden uitlating over zijn privésituatie en het gegeven dat hij sinds een half jaar een relatie heeft. Met een andere meneer. Dat is reden voor De Telegraaf om stevig op de voorpagina uit te pakken met de 'coming out' van de bewindsman. Homosexuele geaardheid is net zo gewoon als het hebben van rood haar, maar Den Haag is weer even in rep en roer, want een zittende CDA-minister komt uit de kast. Gezien de wat bourgondische gestalte van De Jager moet het een stevige kast geweest zijn, zo werd er al snel getwitterd. En via hetzelfde medium wordt de dag van de verschijning van de krant al omgedoopt tot 'kom uit de kast-dag'.
Ongetwijfeld zal een enkele Italiaanse machocollega zijn mening hebben over de voorkeur van zijn Hollandse evenknie, maar ach, Nederland is sowieso een poel des verderfs, al doen wij hier op regeringsniveau niet aan bunga-bunga feestjes. Wellicht ook heeft een Kamerlid van een zwaar gereformeerde gedoogpartij na het kennisnemen van het nieuws de Heer gebeden om genezing van deze dolende broeder. Maar verder zou het geen voorpaginanieuws mogen zijn. Jan Kees is de eerste en enige CDA-minister niet; EZ-bewindsman Joop Wijn ging hem al eens voor en ook oud-landbouwminister Gerda Verburg heeft een voorkeur voor de eigen sexe. In de Kamer zit ook rijp en groen door elkaar. De politiek is een keurige afspiegeling van onze maatschappij, ook als het om sexuele geaardheid gaat. En zo hoort het.

Jan Kees wist wel dat de krant van Sjuul Paradijs stevig zou uitpakken met zijn persoonlijke ontboezeming, dus wilde hij dat het nu naar buiten kwam. Liever zelf geregisseerd dan via een paar ranzige foto's van een kwaadwillende rioolfotograaf, is ongetwijfeld zijn gedachte. Nu nog even een eerste gezamenlijk optreden met vriendlief doorstaan, dan is het nieuwtje eraf en kunnen we weer verder met de crisis in Portugal en Griekenland. Dat is waarschijnlijk de strategie van zijn communicatieteam en het lijkt me een juiste. De sop is de kool allemaal niet waard, ook een minister is gewoon een mens.
De enige die mogelijk ongelukkig zou kunnen zijn met de openheid van zijn minister van Financiën is premier Mark Rutte. Samen met staatssecretaris Frans Weekers is de aanvoerder nu nog de enige single binnen het kabinet. Weekers heeft kinderen uit een eerdere relatie, maar over de goed uitziende en soepel optredende minister-president bestaat nog altijd enige twijfel. De enige vrouw in zijn leven zou zijn moeder zijn, zinspeelde men destijds in verkiezingstijd; daarbij hoorde zelfs het online presenteren van redelijk dubbelzinnige filmpjes. Wat Rutte ook voor voorkeur heeft, de penningmeester van zijn kabinet heeft het nodige gras voor zijn voeten weggemaaid. Als ook de premier bekent een aanhanger te zijn van de herenliefde wordt het voor slechtwillenden immers makkelijk dit kabinet een zekere typering mee te geven. Het nu plotsklaps laten opduiken van een vrouwelijke geliefde riekt echter weer te veel naar een excuus-Truus. Gewoon even niks doen in de relatiesfeer lijkt de beste optie; de premier heeft in crisistijd werk genoeg om zijn dag te vullen. Zolang Rutte maar afziet van een persbericht waarin hij een bepaalde geaardheid hardnekkig ontkent. Op de dag dat de RVD een dergelijk bericht uitbracht over prins Friso wist heel Nederland dat het waar was. Daar kon ook prinses Mabel naderhand maar moeilijk verandering in brengen.

Update: 18 juni, de haringparty op Nyenrode. Keurig volk, strenge selectie bij de deur. De Jager is er voor het eerst met zijn vriend. Mooie foto voorop De Telegraaf, in gezelschap van serieuze relaties. Beste maatjes, staat er boven. Goed geregeld met de krant van wakker Nederland. Het nieuwtje is er af. So nice to be right.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten