30 april 2011

Sprookjespark

De halve wereldbevolking vergaapte zich vrijdag aan het huwelijk tussen een ietwat boney burgermeisje en een Britse prins die tijdens de kerkdienst de indruk maakte inmiddels al een couch potato te zijn geworden. Geen tranen, twee haastige kusjes op het balkon en een wat bloedeloze tv-registratie. Het onverwachte rondje na afloop in een fraaie oude Aston Martin Volante maakte iets goed van de onderkoelde sfeer tijdens de plechtigheden. En het zusje van de bruid was ook niet mis. Maar de samenvatting in het 8-uur journaal bleek ruim voldoende. De hele dag amechtig voor de beeldbuis liggen was zonde van de tijd.

Wij hadden gelukkig twee dagen lang iets veel leukers te doen. Het is heel wat jaren geleden dat ik voor de laatste keer in de Efteling was, maar inmiddels is het onze ambitie om er een jaarlijks uitje van te maken. Wie voor een bezoek slechts één dag uittrekt doet zichzelf tekort, want het park heeft door de jaren zoveel uitbreidingen meegemaakt dat alle attracties onmogelijk in een dag te beleven zijn. Dus hebben we een nachtje Eftelinghotel geboekt, wat nadrukkelijk heeft bijgedragen aan het feestelijke karakter van ons tripje. Een hotelkamer vol kleine grapjes; van twee rode schoentjes in de kast tot alle boodschappen in dichtvorm en de eigen 'huismuis' die je tussen de bedden door aankijkt. Bij het ontbijt is er alle ruimte voor de kleintjes om zelf een lekker hapje samen te stellen en daarna krijgen ze een mooi sprookjesverhaal in de hal. De bezoekers verwennen hebben ze in de Efteling goed geleerd. Je voelt je zo welkom als maar kan. Bij het inchecken in het hotel, bij het betreden van het park, bij het gebruiken van een consumptie. Alle medewerkers dragen enthousiast bij aan de goede sfeer, alle details kloppen. Regelmatig worden er nieuwe attracties geopend, om de bezoekers te blijven verleiden. En met succes, want inmiddels telt de Efteling jaarlijks drie tot vier miljoen bezoekers.

Ik ga met geen tien paarden in een achtbaan, maar dat is geen bezwaar in het attractiepark in Kaatsheuvel. Er is genoeg te beleven voor iedere leeftijd. En alle sprookjesachtige belevenissen zijn samengebracht in een complex dat ook voor de natuurliefhebber een aangename omgeving biedt. Dus genoten de kinderen niet alleen van de Droomvlucht, de Pirana en het Carnaval Festival, maar ook van alle pasgeboren eendjes in het water. Alleen de vuurspuwende draken in het Sprookjesbos en in Raveleijn, die waren 'een beetje eng', wat Merle betreft. Maar dat mocht de pret niet drukken. De Efteling heeft ons hart gestolen. Aandacht is alles, daarmee schop je het tot één van de drie beste attractieparken van Europa. Voor alles en iedereen in het sprookjespark neem ik diep mijn hoed af. Chapeau.

3 opmerkingen:

 1. hoe moeten wij dat op 17 mei nou overtreffen?
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen zorg Peter, op congresgebied is PINC al meer dan tien jaar precies de Efteling!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Marc,

  Wat je allemaal schrijft over de Efteling is gewoonweg waar!
  Ik mag er zelf wel eens werken en ik moet zeggen dat het zelfs voor het personeel een genot is om bij de Efteling te horen!
  Jouw verhaal maakt het er niet minder om!

  BeantwoordenVerwijderen