8 maart 2012

Mag ik de volgende dia?

Het zal ongetwijfeld aan vrijwel iedereen voorbij gaan, maar de wereld viert komende maand een niet onbelangrijk jubileum. In april is het vijfentwintig jaar geleden dat het Californische softwarehuisje Forethought haar presentatieprogramma PowerPoint versie 1.0 introduceerde. Oorspronkelijk bedoeld voor de Apple Macintosh, tot Microsoft een paar maanden later Forethought overnam en PowerPoint omklopte tot een presentatieprogramma dat kon draaien onder Windows.
Inmiddels telt PowerPoint honderden miljoenen gebruikers wereldwijd. Welke manager is er niet groot mee geworden, mag je zeggen. Ontelbare medewerkers zijn verveeld met plichtmatig voorgelezen slides vol bulletpoints en ingewikkelde grafieken. PowerPoint is de basis voor menig congres, het houvast voor onzekere sprekers en de praktische handout na afloop. En dat al een kwart eeuw lang in vrijwel ongewijzigde vorm, al telt iedere nieuwe versie weer meer grappen en grollen. Opmerkelijk, als je ziet welke ontwikkeling ICT in die tijd heeft meegemaakt. Echte alternatieven waren er niet, afgezien van Apple-variant Keynote en een presentatietooltje in Google Docs. Prezi is de eerste serieuze bedreiging in een kwart eeuw tijd. Dat dwingt tot een andere manier van werken en kent nog de nodige onhandigheidjes, maar veel gebruikers zijn blij eindelijk eens aan de bekende slideshow voorbij te kunnen gaan. Na een korte cursus hik ik nog aan tegen het maken van mijn eerste glanzende Prezi-presentatie. Het vraagt meer denkwerk vooraf.
Als communicatiemannetje heb ik in de afgelopen twintig jaar duizenden PowerPoint-presentaties meegemaakt en in elkaar gezet. Soms prachtig en vol visuele symboliek. Vaak overfunctioneel en vooral een handige reminder voor een spreker om zijn verhaal een kop en een staart te geven.
In Londen gaf de Rus Alexei Kaptarev, bekend van zijn succesverhaal Death by PowerPoint  weer nieuwe presentatie-inspiratie. Ik ben begonnen die inspiratie door te geven aan een reeks collega's, als onderdeel van een interne training PowerPoint. Het techniekdeel mag wat beperkter, liever geef ik meer ruimte voor effectief gebruik van het jubilerende presentatieprogramma. Dat past bij een belangrijke doelstelling voor 2012: no more boring presentations.


1 opmerking:

  1. Ooit moest ik met mijn bedrijf pitchen. Een belangrijke website-opdracht voor een grote zorginstelling. Ik zei tegen mijn compagnon: 'We hebben een uur, het zijn mensen die nog weinig weten van internet. Wat denk je dat de concurrenten gaan doen? Het uur vol lullen met PP's en gelikte praatjes. Weet je wat wij doen? Wij vertellen in 20 minuten wat wij kunnen, met een beknopte handout. Zonder scherm, zodat we direct contact houden met de aanwezigen (ca. 8 man). Daarna hebben we 40 min. voor vragen stellen.' Daar bleek grote behoefte aan, meer weten over de mogelijkheden op internet.' We kregen de opdracht ;-)

    BeantwoordenVerwijderen